On Air
Non stop Peaceful Music

Welkom op de website van Peaceful Radio


Hectiek, stress en drukte bepalen het tijdsbeeld. Drukte in je hoofd, drukte op je werk, drukte in je omgeving. Het is tijd voor ontspanning. Tijd voor muziek. Droom weg bij de inspirerende klanken van muziek waar jij je goed bij voelt en muziek die bij je past. Droom weg op een ontdekkingsreis door de New Age tijd met muziek die je helpt te ontspannen en muziek die je langzaam meeneemt naar een tijd waarin harmonie en passie centraal staan.

Peaceful Radio brengt je ontspanning en neemt je mee naar verre oorden. Laat je even in extase brengen door dynamische en ritmische tonen of kom juist tot rust bij de serene melodieën van oorspronkelijke oer-geluiden uit de natuur. Geluiden die we soms vergeten lijken te zijn. New Age muziek haalt ze terug en zonder dat je het wilt laat Peaceful Radio je dansen op harmonieuze klanken die een positieve uitwerking lijken te hebben op je gemoedstoestand.

Daarom is New Age muziek niet alleen een soort therapeutisch hulpmiddel, maar ook gewoon fijn om naar te luisteren omdat je je goed voelt en de hectiek van je schouders voelt glijden. Misschien voor jou nog onbekend, maar voor anderen al jaren een onuitputtelijke inspiratiebron.

Maak kennis met de artiesten die zich al jaren met deze muziek bezig houden en maak kennis met de muziek die thuis hoort in de world- en folkmuziek. Ontdek jouw passie in de wereld van Peaceful Radio en klik op een van de buttons om je wegwijs te maken in een stroming die voortaan ook jouw stroming is.

Veel luisterplezier!

Benno Veugen

 

 

 

 


Benno Veugen
Eigenaar Peaceful Radio

 

Historie

Peaceful Radio is een vervolg op het succesvolle radioprogramma Tep Zeppi. Dit programma ging over paranormale en spirituele zaken en werd vele jaren uitgezonden bij de lokale radiostations van Zandvoort en Bloemendaal. Tep Zeppi vond zijn oorsprong in 1996 toen programmamakers een radioprogramma, genaamd – Zo Boven, Zo Beneden- wilden maken bij het lokale radiostation van Haarlem. Dit gebeurde door interviews te houden met deskundigen op dat gebied.

In die tijd kwam een van de programmamakers, Benno Veugen, in aanraking met de New Age muziek en werd getroffen door de veelzijdige en gepassioneerde klanken en ritmes. Dit was muziek die hem direct trof en emotioneerde. Hij zocht contact met de muzieklabels en zij stuurden hem cd’s om die te kunnen gebruiken in de radio-uitzendingen. Na ruim een jaar kwam een einde aan de interviews en werd er alleen nog New Age muziek gedraaid. In 1999 verhuisde dit programma naar het lokale radiostation van Bloemendaal en Zandvoort en kreeg het de naam Tep Zeppi om in 2010 over te gaan in Peaceful Radio.

Wat is New Age muziek?

De hectiek van onze samenleving en het toenemende gevoel van stress zorgt voor een milieu dat niet in evenwicht is. We nemen er aan deel, maar kunnen er geen of weinig verandering in aanbrengen. De balans ontbreekt.

Muziek is er eigenlijk altijd geweest en is voor veel mensen een onuitputtelijke bron van plezier, inspiratie en ontspanning. New Age muziek voegt daar een belangrijke dimensie aan toe, door ook een soort therapeutisch hulpmiddel te zijn. Maar het belangrijkste is dat New Age muziek gewoon fijn is om naar te luisteren. Op iedere plek, in iedere situatie, alleen of met vrienden. New Age muziek inspireert jezelf, maar ook anderen en is aanwezig in allerlei varianten. Globaal gezien kun je drie soorten New Age muziek onderscheiden: ontspanningsmuziek, helende muziek en meditatieve muziek.

Ontstaan New Age muziek

New Age muziek is ontstaan uit een sterke behoefte aan verruiming. Het is niet zo verwonderlijk dat de muziek in de jaren zeventig van de vorige eeuw is ontstaan. Want juist de jaren zeventig waren een omslagpunt in de muziek.

In de jaren zeventig is veel vernieuwde muziek gemaakt. Veel van deze nummers worden nu nog steeds regelmatig gedraaid op radio en tv of in films. Muziek van Queen, Boney M en Abba waren vernieuwend in de jaren zeventig en brachten weer een golf van inspiratie voor andere stromingen.

De musical Hair uit 1969 over de hippie-idealen van flowerpower, liefde, vrede en seks was het begin van een verruimende stroming waarin plaats was voor een ander soort muziek. In het begin van die jaren was een definitie van New Age moeilijk omdat de muziek zó veelzijdig was dat het zich niet direct in een hokje liet plaatsen. Het was meer een verzamelbegrip voor een aantal nieuwe, experimentele en traditionele muziekstijlen.

De muziekstijl groeide in de jaren zeventig niet explosief, maar nam gaandeweg toch een belangrijke plek in. Pas in 1986 was de belangstelling voor dit soort muziek zo groot geworden dat het genre commercieel ook interessant werd. Maar dat gaf problemen omdat daardoor veel muziek onder het label New Age op de markt werd gebracht die dat helemaal niet was.

De naam New Age muziek

De term New Age muziek is breed inzetbaar en lijkt terug te voeren naar de New Age beweging uit de 60-er jaren van de vorige eeuw. De wereld stond aan de vooravond van een nieuw tijdperk en de Age of Aquarius was geboren. Het Aquarius tijdperk is een nieuwe cyclus in de spirituele ontwikkeling van de mensheid. Het nieuwe Aquarius tijdperk brengt een ware revolutie in het hogere bewustzijn van de mens met zich mee.

De belangrijkste boodschap van deze nieuwe tijd was: zie jezelf als een Goddelijk, spiritueel kosmisch wezen, wees vrij en ongeremd in je creativiteit en je zult in staat zijn je eigen energieveld te beheersen. Het waren natuurlijk de aanhangers van dit idee die ook de eerste bewonderaars van de New Age muziek waren. Verrassend genoeg was de uiteindelijke rol van de New Age muziek in de New Age beweging maar heel betrekkelijk.

Een volwaardig muziekgenre

Hoe dan ook, New Age muziek is een volwaardig muziekgenre geworden. Het is een uitgesproken muziekvorm die vele mensen over de hele wereld heeft weten te raken omdat het verder gaat dan alleen klank en harmonie. Het is een genre dat de zintuigen op vele manieren weet te prikkelen en een inspiratiebron vormt om tot meer inzicht en evenwicht te komen.

Componisten en musici hebben die zintuigen ingezet om toch een balans te vinden in de voortjagende en hectische wereld. Een balans die al eerder door oeroude stammen in de natuur werd ontdekt. Naast rust en reflectie leidt de muziek naar meer harmonie in de samenleving.

Het belang van de naam New Age muziek verandert en wordt steeds vaker herleid tot de aanduidingNew World Music. Een Nederlandse omschrijving is ontspanningsmuziek. Ook kom je nog wel eens de term esoterische muziek tegen. Muziek die je helpt om je eigen bewustzijn te activeren. Ondanks al deze pogingen om een andere benaming in te voeren, blijft te term New Age muziek het meest herkenbaar.

De instrumenten

Het leuke van New Age Muziek is dat de muziekstroming meer mogelijkheden biedt voor andere onbekende instrumenten. De instrumenten die worden gebruikt door traditionele volkeren vinden hun weg in deze muziek. New Age Muziek staat open voor andere melodieën en klanken. Klanken die ons vaak onbekend lijken en appelleren aan ons saamhorigheidsgevoel.

Door internet, nieuwe toepassingsmogelijkheden en technieken wordt het steeds eenvoudiger om kennis te maken met muziek van nu en vroeger, én muziek uit andere delen van de wereld. Daardoor is er ook een hernieuwde belangstelling voor wereldmuziek. Denk daarbij aan Gregoriaanse gezangen uit het Europa van de middeleeuwen, traditionele Japanse klassieke muziek, de Indiase sitar en de Balinese gamelan. New Age muziek laat ons kennis maken met oeroude traditionele muziekvormen die zorgen voor een explosie aan ritme en harmonie. Harmonie waar we juist nu een enorme behoefte aan hebben.

Klanken die we nog nooit gehoord hebben, zorgen voor een intense geluidsbeleving. Muziek die wordt gemaakt met Tibetaanse klankschalen, de Australische didgeridoo of trommels van de Amerikaanse indianen. Maar New Age muziek kan ook nieuw zijn en gebruik maken van moderne en vernuftige hoogstandjes. Veel New Age componisten maken hun composities met synthesizers en andere elektronisch instrumenten. En dit spectrum laat nog alle ruimte over voor gewone instrumenten. New Age muziek maakt graag gebruik van die ruimte. Een ruimte die we universum noemen en waar onze muziek een belangrijke rol in speelt.